Bulgarii nu mai doresc ca masinile românilor sa fie inmatriculate in Bulgaria ? Iata care sunt vestile proaste pentru cei cu masini inmatriculate in Bulgaia sau care doreau sa le inmatriculeze.
Daunele rezultate din accidentele in care sunt implicate masini inmatriculate in Bulgaria si care circula in Romania determina iesiri de capital din tara, intrucat fondul de garantare al asigurarilor din Bulgaria trebuie sa acopere pagubele, daca nu exista asigurare, transmite agentia Focus, citata de Mediafax.
Problema masinilor inregistrate in Bulgaria si conduse de romani a devenit tot mai acuta in ultimii ani, a declarat Borislav Bogoev, vicepresedinte al Comisiei de Supraveghere Financiara si sef al Departamentului pentru Supravegherea Asigurarilor, intr-o conferinta pe tema asigurarilor auto.
Daca un autovehicul inregistrat in Bulgaria si condus de un strain este implicat intr-un accident rutier va fi transmisa o solicitare catre asiguratorul bulgar sau catre Fondul de Garantare, daca nu exista asigurare. In acest mod capitalul national iese din Bulgaria, a spus Bogoev. Potrivit oficialului, solicitarile catre Fondul de Garantare au ajuns la 65 de milioane de leva (peste 32 de milioane de euro). Bogoev a declarat ca a citit in presa despre cazul unui cetatean bulgar din nord-vestul tarii pe al carui nume sunt inregistrate 720 de masini.
Parlamentul de la Sofia va adopta în curând câteva amendamente legale care vor face imposibil ca o maşină al cărei proprietar are domiciliul într-o altă ţară să continue să poarte un număr de înmatriculare din Bulgaria.
Bogoev a declarat că, prin modificarile legale, noul proprietar al unui autovehicul va fi obligat să-l înmatriculeze la adresa sa de domiciliu în termen de 14 zile după achiziţionare, după care vechiul număr de înmatriculare a vehiculului îşi va pierde valabilitatea. În acest fel, nu va mai fi posibil ca vreun român să-şi cumpere un autoturism din Bulgaria şi să continue să-l conducă în România fără să-i schimbe numărul de înmatriculare. Urmează ca, în paralel, să fie modificat şi regimul de emitere a procurilor prin care cetăţtenii bulgari transferă dreptul de conducere a maşinii unei terţe persoane.
Taxele mai mici, procedura usoara de inregistrare si tarifele mai scazute platite pentru politele de asigurare in Bulgaria, fata de alte state, inclusiv Romania, sunt motivele acestei situatii, noteaza Focus.
Fenomenul maşinilor înmatriculate în Bulgaria care circulă pe drumurile româneşti nu aduce daune numai companiilor de asigurări, ci şi sistemelor fiscale ale celor două ţări. Astfel, potrivit lui Kosta Ciolakov, vicepreşedinte al Asociaţiei asiguratorilor din Bulgaria, în majoritatea cazurilor, maşinile îşi schimbă proprietarul printr-un contract de vânzare-cumpărare încheiat între un cetăţean bulgar şi un cetăţean român. Acest contract rămâne însă secret pentru autorităţile române, fiind folosit numai în Bulgaria. Numai că, în ţara noastră, românul nu conduce autoturismul pe baza acestui contract, ci pe baza unei procuri potrivit căreia proprietarul autoturismului ar fi cetăţeanul bulgar, astfel că nici vechiul, nici noul proprietar al maşinii nu plătesc taxe. Această practică este posibilă din cauza unor notari bulgari care emit asemenea procuri, deşi ştiu că autoturismul nu mai aparţine vânzătorului.
Comisarul Alexi Stratiev, director al poliţiei rutiere din Bulgaria, a declarat că la începutul lui 2011, partea bulgară a informat autorităţile române despre circa 4.000 de maşini achiziţionate de conaţionali ai noştri. “În urmă cu câteva zile am primit informaţii că doar 500 din aceste maşini nu mai au numere de înmatriculare din Bulgaria”, a declarat Stratiev, surprins de faptul că poliţia română nu reacţionează, deşi deţine informaţia că celelalte 3.500 de maşini nu mai aparţin unor cetăţeni bulgari.
Ponderea vehiculelor inmatriculate in Bulgaria in totalul accidentelor din Romania in care sunt implicate masini inscrise in strainatate a crescut de 10 ori in perioada 2005 - 2010, la peste 30%, iar asiguratorii bulgari tergiverseaza plata daunelor. In 2010, potrivit datelor Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR), din cele peste 10.200 de accidente provocate pe plan local de autovehicule inmatriculate in strainatate, 3.138 de accidente au revenit celor din Bulgaria.
Daunele provocate de un autovehicul inmatriculat in afara Romaniei sunt acoperite prin asigurarea Carte Verde. Sistemul Carte Verde a fost creat in 1949. In Romania, care a aderat la Cartea Verde in 1964, sistemul este in responsabilitatea BAAR, care reuneste societatile de asigurare autohtone autorizate sa practice asigurarea de raspundere civila auto (RCA) obligatorie si, dupa caz, si mandatate sa elibereze documente de asigurare de raspundere civila auto Carte Verde.
Surse: wallstreet.ro, jurnalul.ro ,
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment