Concluzia e simpla: pentru orice masina la care nu a fost platita taxa de poluare ( in special cele inmatriculate până în 2007 ) va trebui plătită de către cumpărător taxa de poluare ( la prima vânzare legală, cu acte a respectivei masini dupa intrarea in vigoare a noii taxe ). Deci ori vei vinde masina la un preţ din care scazi noua taxa calculată după tabelele din 2012, ori nu ţi-o mai cumpără nimeni. Mai bine merge posibilul cumpărător în Germania, să zicem, şi îsi cumpără de acolo masina, circulă cu ea si apoi o duce la fier vechi sau o vinde pe un preţ de nimic. Sau nu o mai vinde deloc. Mă intreb ce fac cei care deţin încă o Dacie Nova de exemplu, în afară de a se plimba in continuare cu ea, de a o transforma în coteţ de găini, de a o duce la Rabla sau la fier vechi, ca de vândut cu o taxa de poluare vreo 1000-2000 de euro, ce trebuie plătită, nu mai au nici o şansă.
O altă concluzie posibilă ar fi ca si cei care au făcut schimb de maşini, iar cel putin una dintre masini nu a avut taxa platita, vor trebui sa plateasca taxa de poluare ( cel/cei care a(u) luat masina cu taxa neplatita ). Aici includ si pe cei care au platit totusi vama sau le-au inscris prin proces in instanţă.
Taxa auto 2012 - Wallpaper haz de necaz Click pentru marire si apoi "Save picure or image as..." pentru download |
Aşadar, o a treia concluzie este ca e posibil ca si cei care au câstigat in instanta dreptul de a-si inscrie masinile fara taxa de prima inmatriculare, isi vor vinde masinile mai greu, intrucat cumparatorul va trebui de asemenea ( probabil ) sa plateasca taxa de poluare.
O a patra concluzie este ca va incepe o alta serie de procese in instanta impotriva statului român pe diverse motive: de exemplu cumpărătorul unei masini la care nu s-a platit taxa de poluare vrea sa o revândă ( de exemplu este in dificultate financiară ) si nu mai gaseste uşor un cumparator, acest posibil cumpărător fiind nevoit sa plateasca noua taxa la prima vânzare. Sau alt exemplu ar fi discriminarea, prin faptul ca se poate invoca neegalitatea aplicării principiului "poluatorul plăteşte", respectiv daca masina nu este încă vândută, ea nu poluează, deducân d aceasta din faptul că nu se plăteşte taxa de poluare. Deci acea masina inca nevanduta nu poluează? Sau faptul ca daca un cumparator stia ca nu va mai putea revinde o masina, nu ar mai fi cumparat-o sau ar fi fost disponibil sa plateasca un pret mult mai mic pe ea. Deci chiar daca nu e retroactiva, efectele acestei noi taxe de poluare 2012 se revarsa retroactiv asupra intentiei de a încheia respectivul contract de vanzare-cumparare auto efectuat în trecut. Si aşa mai departe...
Păcat că încă nu există un calculator pentru taxa de poluare 2012, dar îl vom publica aici atunci când vor fi prezentate şi tabelele de calcul ale noii taxe auto de poluare 2012 ) taxa de fapt care mai bine ar fi denumita taxa la prima revânzare în România).
De fapt totul a pornit de la intentia statului român, in urma proceselor pierdute în instanţă, pe care le-a avut pe plan european, de a crea egalitate in faţa legii. Bineinteles, exista si varianta de a fi egalitate in sensul ca nimeni sa nu mai plateasca taxa de poluare, dar s-a ales varianta prin care se face egalitate in drepturi prin obligaţia de a plati cu totii taxa de poluare ( si cei cu masinile inscrise inainte de 2007, cand s-a "inventat" taxa de poluare în Romania.)
Cum va fi afectată piaţa auto ? Probabil vor fi vândute mai mult autovehicule aduse din străinătate, aflate la prima înmatriculare în Romania sau autovehicule cu taxa auto deja plătită ( 2007-2011, deci 5 ani, minus probabil cele inmatriculate prin instanţă ). Cele inmatriculate in Romania timp de 30 de ani ( din perioada 1977-2007 ) nu vor mai putea fi vândute decât foarte ieftin sau deloc.
Cum va fi afectată reducerea poluării? Probabil nicicum, fiindca românii sunt inventivi si nu vor mai vinde maşinile cu contract de vânzare-cumpărare auto, ci vor circula cu autovehiculul pe numele vânzătorului ( cu procură ]n dublu exemplar eventual, in ideea ca vânzătorul să poată să evită să plătească amenzile primite de un eventual cumpărător de rea-credinţă ).
Iata si comunicatul emis de Ministerul Mediului:
COMUNICAT DE PRESĂProiectul de Lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule a fostaprobat de ParlamentProiectul de Lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, iniţiat deMinisterul Mediului şi Pădurilor, a fost aprobat de Camera Deputaților în şedinţa de joi, 15 decembrie2011 și va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial al României.Actul normativ prevede o reducere a taxei de poluare cu până la 25%, dând posibilitatea ca, în cazul încare taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acesteilegi, contribuabilii să poată solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită.Potrivit proiectului de lege, care are la bază principiul “poluatorul plăteşte“, taxa de poluare va fiplătită, o singură dată, atât pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt înmatriculate pentruprima dată în România, indiferent dacă autovehiculul este produs în ţară sau străinătate, cât şi pentruautovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007 pentru care nu a fost plătită o astfel de taxă. Pentruautovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitată la momentul primeitranscrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, în cazul înstrăinării acestora, după ce intră învigoare această lege.Modalitatea de calcul a taxei este unitară pentru toate situaţiile în care aceasta se achită. Aceasta secalculează pe baza unor criterii obiective (tipul motorizării, capacitatea cilindrică, emisia de CO2 şinorma de poluare), luând în considerare şi deprecierea autoturismului.Acest proiect de lege soluţionează şi discriminarea indirectă menţionată în hotărârile Curţii Europenede Justiţie, în cele două cauze care au avut ca obiect interpretarea Art. 110 din Tratatul de Funcţionareal Uniunii Europene. În aceste hotărâri, este precizat că regimul de impozitare prevăzut prin OUG nr.50/2008 nu instituie o discriminare directă, dar poate genera o discriminare indirectă din cauzaefectelor sale, descurajând importurile de autovehicule.Taxa de poluare constituie venit la bugetul Fondului pentru Mediu din care sunt finanţate mai multeprograme de mediu: Programul Rabla; Programul Casa Verde; Programul de împădurire a terenurilordegradate, reconstrucţia ecologică şi gospodărirea durabilă a pădurilor; Programul naţional deîmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi; Programul de reducere aimpactului asupra atmosferei, apei şi solului, inclusiv monitorizarea calităţii aerului; Programul pentrucreşterea producţiei de energie din surse regenerabile; Programul vizând protecţia resurselor de apă,sisteme integrate de alimentare cu apă, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare; Programul derealizare a pistelor pentru biciclişti.Iata si cateva citate din articole ale presei digitale româneşti, legate de aceasta noua taxa auto 2012:
Noua taxa de poluare auto, redusa cu un sfert, a fost aprobata in Parlament. Cei care au platit-o in ultimii doi ani isi pot recupera, o parte din bani. Potrivit legii aprobate de Parlament, cei care vor sa cumpere o masina inmatriculata in Romania inainte de 1 ianuarie 2007 trebuie sa plateasca o taxa calculata in functie de capacitatea cilindrica, vechimea masinii si coeficientul de poluare.De exemplu: Audi A4 din 2003 motor de 1,6, taxa auto de 400 de euroVolkswagen Golf 5 din 2006 motor 1,6 taxa de 600 de euro. Si acum marea surpriza. Dacia 1310 din 1997 taxa auto 3000 de euro. Culmea, pentru aceeasi masina, dar din 2001 vine acum la pachet pentru cei care vor sa o cumpere cu o taxa de, atentie, 6500 de euro potrivit noilor grile de calcul.Nici un cumparator nu va fi dispus sa plateasca mai mult pentru aceeasi masina.Proprietarul unei masini de 10 ani care o vinde cu 3000 de euro va mai ramane doar cu 1800 de euro. Restul de 1200 de euro se duce la plata taxei auto. Ministrul mediului se ofera sa ii dea 880 de euro prin "Programul rabla".In schimb cei care au platit taxa de poluare incepand cu 2010 vor avea dreptul sa primeasca o diferenta de bani. In cazul masinilor de 1,400 centimetri cubi suma este intre 140 si 741 de euro, in functie de vechime si norma de poluare. Sursa:http://stirileprotv.ro/stiri/social/in-sfarsit-o-veste-buna-pentru-soferi-taxa-de-poluare-se-va-reduce-cu-25.html
Taxa de poluare auto a fost adoptată, joi, de Camera Deputaţilor, care a fost forul decizional în cazul acestui proiect, astfel că, odată promulgată, legea va intra în vigoare, iar românii care cumpără o maşină pentru care nu s-a plătit o astfel de taxă o vor achita cu ocazia primei vânzări. "Proiectul de Lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, iniţiat de Ministerul Mediului şi Pădurilor, a fost aprobat de Camera Deputaţilor în şedinţa de joi şi va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial al României", se arată într-un comunicat de joi al ministerului.Actul normativ prevede, pe de-o parte, o reducere a taxei de poluare cu până la 25 la sută faţă de variantele anterioare, astfel că cei care au plătit-o în vechea formă pot cere rambursarea diferenţei. Pe de altă parte, noua lege încearcă să aplice principiul "poluatorul plăteşte", astfel că noua taxă de poluare "va fi plătită, o singură dată, atât pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt înmatriculate pentru prima dată în România, indiferent dacă autovehiculul este produs în ţară sau străinătate, cât şi pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007 pentru care nu a fost plătită o astfel de taxă". "Pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitată la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, în cazul înstrăinării acestora, după ce intră în vigoare această lege", arată Ministerul Mediului, în comunicatul citat. Sursa: http://www.gandul.info/news/noua-taxa-auto-adoptata-de-parlament-romanii-care-n-au-platit-taxa-de-poluare-o-platesc-la-prima-vanzare-9065392
Taxa auto 2012 a fost aprobată în cadrul unei şedinţe din Parlamentul României şi urmează să fie publicată în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare. Ce presupune noua variantă? În primul rând, taxa de poluare se va reduce cu până la 25%, iar persoanele care au plătit taxa după data de 1 iulie 2008 – în cazul în care au plătit mai mult – vor putea să îşi recupereze banii. În al doilea rând, în cazul autoturismelor care au fost înmatriculate în România înainte de 1 ianuarie 2007, se va impune plata unei taxe de mediu în cazul schimbării de proprietar. Această taxă va fi plătită de cumpărător. Există şi excepţii care au fost menţionate în proiectul de lege. De exemplu, printre altele, maşinile de poliţie, de pompieri, ambulanţe, care aparţin unor ministere sau unor organizaţii cu statut diplomatic, cele istorice, sunt câteva dintre exemple. De asemenea, excepţia este valabilă şi în cazul în care a fost înlocuită caroseria sau şasiul unei maşini, dar în acest caz este obligatoriu ca elementele schimbate să fie anterior înmatriculate în România. Autovehiculele modificate pentru a putea fi conduse de persoanele cu handicap sunt incluse la capitolul excepţiilor, dar se aplică pentru cumpărarea unei singure maşini timp de cinci ani şi doar dacă automobilul este în proprietatea persoanei cu handicap.Rămâne de văzut ce formă finală va avea noua taxă auto după ce va fi publicată în Monitorul Oficial. Sursa: http://www.topgear.ro/stiri/parlamentul-a-aprobat-noua-taxa-auto-2012
Camera Deputaţilor a adoptat noua taxă de poluare auto. Asta înseamnă că românii care cumpără o maşină pentru care nu s-a plătit o astfel de taxă o vor achita cu ocazia primei vânzări. "Proiectul de Lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, iniţiat de Ministerul Mediului şi Pădurilor, a fost aprobat de Camera Deputaţilor în şedinţa de joi şi va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial al României", se arată într-un comunicat al ministerului.Potrivit actului normativ, taxa de poluare va fi redusă cu până la 25 la sută faţă de variantele anterioare. Cei care au plătit-o în vechea formă pot cere rambursarea diferenţei. Noua lege încearcă să aplice principiul "poluatorul plăteşte". Astfel, noua taxă de poluare "va fi plătită, o singură dată, atât pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt înmatriculate pentru prima dată în România, indiferent dacă autovehiculul este produs în ţară sau străinătate, cât şi pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007 pentru care nu a fost plătită o astfel de taxă". "Pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitată la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, în cazul înstrăinării acestora, după ce intră în vigoare această lege", se mai arată în comunicatul emis de Ministerul Mediului. Sursa: http://www.antena3.ro/auto/taxa-auto-a-fost-adoptata-daca-nu-ati-platit-inca-taxa-de-poluare-o-veti-plati-la-prima-vanzare-a-masinii-148111.htmlSper ca v-ati lamurit in mare parte asupra noii taxe auto pentru anul 2012.Aştept cu interes comentariile dvs. legate de aceasta noua taxa ( va rog sa nu aduceti injurii la adresa noii taxe sau a emitenţilor acesteia, ci doar argumente logice asupra acestei noi taxe, fiindca vreau sa dovedim ca românii sunt un popor civilizat, chiar dacă este greu în aceste condiţii... )
0 comments:
Post a Comment